14 Nisan 2016 Perşembe

Gizli İşsizler

Galatasaray, en bağlı taraftarlarının bile hocalarının adını bir yere bakmadan yazamayacağı bir dönemden geçiyor. Elbette derbide Fenerbahçe'nin neden kazanamadığı konuşulacak.

Maç yerine bir hikaye anlatayım, gerçektir... 

1983-84 sezonunda Fenerbahçe-Trabzonspor-Galatasaray çekişmesi var. 

Ligin 26. haftasına 3 takım eşit puanda giriyorlar. Galatasaray Orduspor'a 3-0 yeniliyor.  İstanbul'da Fenerbahçe-Trabzonspor maçı var. Trabzonspor 89. dakikada bir gol atıp maçı 1-0 alıyor ve 2 puan öne geçiyor (o dönemde galibiyet 2 puan) Sahada 2 büyük yıldızı Selçuk ve İlyas'tan yoksun ruhsuz bir Fenerbahçe var. İslam Çupi sahadakiler için gizli işsiz demiş. Nefis tanımlama ! Fenerbahçe teknik direktörü Stankoviç "şampiyonluk şansımız bitmedi, geride kalan 8 maçı alırsak şampiyonuz" diyor ve ekliyor "ama önümüzdeki hafta bizimle aynı puanda olan Galatasaray ile oynuyoruz,o maçı almamız şart" 

Bir sonraki hafta Fenerbahçe -Galatasaray maçı 1-1 berabere bitiyor. Trabzonspor kazanıyor. Puan durumu Trabzon 41, Fenerbahçe 37, Galatasaray 37.

Uzatmayalım, Fenerbahçe beklendiği gibi lige havlu atıyor. Kalan 7 maçında sadece 1 galibiyet alabiliyor. Ligden düşen 3 takım da dahil 6 maçında berabere kalıyor. Trabzonspor mu ? 7 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik 1 mağlubiyete rağmen şampiyon oluyor. 
...
...
Fenerbahçe ne tuhaf bir camiadır, öne geçer kaybeder, geride kalır yetişemez denir. Doğrudur da.

Nedeni için türlü cevaplar ararız. Tek bir cevabı olduğunu da düşünmüyorum. Yine de bildiğim bir cevap var. 1959 sonrası 19 şampiyonluğu olan Fenerbahçe'nin 20 defa da ikinci olduğunu kaç kişi bilir ? Bu sezon 19 veya 20 rakamı 1 tane daha artacak. 

Bu kadar çok ikincilik neden birinciliğe dönüşemiyor ? Her sezonun hikayesi ayrı elbette ama bu sezon için çok neden var. Ancak Fenerbahçe'nin ikincilik sayısının 9'a yükseldiği 1983-84 yılında İslam Çupi bir şifreyi vermiş: Gizli İşsizler ! Yani oynarmış ve ben ilave edeyim yönetirmiş gibi gördüklerimiz.

Fenerbahçe istesek de istemesek de ilk iki içinde daha çoook yer alacaktır.

Sistem Fenerbahçe hep ilk ikide olsun ister ama birincilik için türlü prangalar hazırlar. Fenerbahçe el değmemiş ligde, Play-off öncesi 12 puan silinecek senaryosunda, Otobüsü kurşunlandığında bu prangalar ile yarışır. Finish çizgisinde kaybeder.

Gizli işsizlerden kurtulmak o kadar kolay değil. Alırken bilemiyorsun. Ancak kariyere değil, iştaha yatırım yapılması halinde ikincilik sayısı daha az artacaktır. 

Bağımsız Not: Zeman-Sergen, Lorant-Ortega kaybet-kaybet ilişkisini Pereira-Caner da yaşamamayı diliyorum.






1 yorum: