2 Mart 2015 Pazartesi

Sadece üyeler (mi) girebilir : Final 4

Bu yazı, Euroleague Final 4'a  girmesinin ne kadar zor olduğunu anlatmak için kaleme alınmıştır.

Eurolegue Final 4, İngiliz centilmenlerin dışarıdan üye kabul etmedikleri bir kulüp gibi.
Aşağıda basit bir tablo var, Final 4 ve katılanlar:

Son 12 yıl
Sarı: Şampiyonluk yaşayanlar
Mavi: Bir defa Final 4'a katılanlar
Yeşil: Birden çok Final 4'a katılanlar

Son 12 yılda Final 4 için 48 sandalye var ya, sadece 12 takım o sandalyelere oturabilmiş. 4 tanesi de (Partizan, Benetton, Malaga ve Bologna) sadece 1 kere Final 4 yapmışlar ve şu anda bu hayalden uzaklar.

Tau ve Siena birden çok "bir arkadaşa bakıp çıkacağım" diye kulübe girmişler, yakın gelecek de kapıdan alınmazlar. Real Madrid de son yıllarsa sık sık uğramış, kapıdaki görevliyi tanıyor gibi. Yine gelecektir, adını sarıya da boyayabilir.

Panathinaikos, Olympiacos, Barcelona, Maccabi, CSKA 5 lisi kupa kazanmışlar olarak "toprak sahibi" gibiler. Son 12 yıldır bu 5 li'den  en az 2'si Final 4 görüyor...

Bu hesaba göre her yıl en fazla 2 ekstra bilet var. Bu bilete, 5 li toprak sahiplerinden 3 takım ve Real Madrid de talipler. Bir de her yıl "bu sene o sene" diyen Anadolu Efes ve 3 yıldır oraya bir gün mutlaka gireceğim diyen Fenerbahçe Ülker !


Final 4 için üç önemli şart var. Kadro, hakem ve Fiba organizasyonunda güçlü bir kulüp ve teknik ekip.

Fenerbahçe açısından üçüncüsü yani teknik ekip işi tamamdır. Son 12 yılda Ettore Mesina'dan sonra en fazla Final 4 görmüş ve Messina'dan fazla kupa almış olan Obradoviç ve ekibi güvencedir. Obradoviç ve ekibi maliyet açısından sürdürülebilir mi sorusu ayrı bir tartışmadır, İnşallah diyelim.

Fenerbahçe kadro konusunda (guard defosuna rağmen) son üç sezonunun en iyi kadrosuna sahip ama hala o kulübe giriş için yeterli olmadığı görüşündeyim.(Hatalı olduğum ortaya çıktı :)  -Nisan 2015)

Fenerbahçe FIBA ve hakem organizasyonunda güçlü bir ekip mi konusunda yeterli bilgim yok. Güçlü ekip derken, gelen hakeme 90'lardaki gibi 6 deri ceket alalım tarzından bahsetmiyorum. Barcelona'nın "temsil gideri" gibi milyon dolarlardan da bahsedemiyorum. Misal Euroleague en yüksek 2.seyirci ortalaması bunun için adımlardan biridir diye düşünüyorum.

Özetle, tarihinde bir defa 2007-08'de Eurolegue Final 8 gören Fenerbahçe (Siena'ya 2-0 ile elenmişti) için gerçekçi hedef önce, bu yıl dahil 4 sezon ardı ardına 1/8 'dir.

Bu yıl dahil 2 yıl, kapıdaki görevliyi takmadan Final 4'dan içeri girilebilirse büyük başarıdır. Ondan sonraki 2 yılda görevli "hoş geldiniz" demelidir. Fenerbahçe yukarıdaki tabloda önce mavi, sonra yeşil, sonra sarı olmalıdır.

Doğrudan sarı olur mu ? Klasikleşmiş "tüm kadronun heykeli dikilir" lafını etmeyeyim. Heykel sıkıntı yaratıyor. Türk spor tarihinin en büyük başarısı olur. 

1 yorum: