20 Haziran 2014 Cuma

Van Golü Canavarı

Maça çıkana kadar iki ezeli rakip Galatasaray ve Fenerbahçe’nin 5’er lig şampiyonluğu vardı. İki takım finalde daha önce 2 kez karşı karşıya gelmiş ve birer kez üstünlük kurmuşlardı. Dolayısıyla 2013-14 şampiyonu olacak takım diğerine iki kulvarda daha üstünlük sağlayacaktı.

Fenerbahçe maça daha önce hiç denemediği bir beşle başladı: Zoriç-Kleiza-Emir-Ömer-Bogdanoviç. 

Kleiza da bu maçın önemini anlatmak istercesine sakallarını keserek sahada yer alması dikkatlerden kaçmadı. Fenerbahçe rakibini, hiç  zorlanmadan 20 sayı farkla yenerek şampiyonluk kupasına uzandı. Uzandı ancak tutamadı. Zira Haluk Ulusoy’un 2000’li yıllarda Fenerbahçe şampiyon olduğunda “lig tescil edilmedi” diye kupasını vermeme geleneğine yıllar sonra basketbol federasyonu sahip çıkmıştı. Ülkemizde kurumlar arasında böyle güzel işbirliklerini görmek ne güzel !

Maçın hakemleri finali hatasız bitirdiler desek yeridir.

Basketbol liginde 10.şampiyonluğunu kazanan kaptan Ömer Onan kısa bir konuşmayla Cumhurbaşkanlığı Kupası ile açıp, Şampiyonlukla bitirdiği sezon için taraftara teşekkür etti. Ömer salonun yarısıyla fotoğraf çektirip bir başka rekoru daha hanesine yazdırdı.

Geleneksel çemberden file kesme işi en genç Berk Uğurlu’ya verildi.  Yerli John Stockton Berk, Metecan, San Epifano Melih, Kenan  ilk lig şampiyonluklarının keyfini çıkardılar.



Obradoviç kendisi için yapılan tezahüratlar sonucu tribün tribün dolaşıp yumruk şov yaparken az daha ceketi yırtılıyordu desek kimse inanmaz. Zaten öyle yapmadı, tribünleri alkışladı ve bu başarı benim değil bizim diyerek ekibini gösterdi.

Ülkenin dört bir yanında yaz spor okullarına “bir gün çok ünlü bir sporcu olacağım” düşüncesiyle gidecek çubuklu çocukların yaz boyu sırtlarında okullarının adı yazılı çantalar, minik kalplerinde de “hem futbol hem basketbolda şampiyon olmanın” mutluluğu olacak.

* * *

İskoçların Loch Ness canavarından esinlenerek kurgulanan Van Golü Canavarı ilk başta çok popüler oldu. 


Onlarca TV kanalı canlı yayında Van gölünde canavar aradı. Suda yatan manda, göle konmuş kuş, ağaç dalı, balık ağı, traktör lastiği, şişmiş su poşeti  “canavarı bulduk” diye son dakika haberi olarak geçildi. 

Sodalı gölde birkaç balık türü dışında canlı yaşaması çok zor diyen uzmanlar ortaya çıkıp tüm hevesleri kırınca Van Golü Canavarı kül tablası ve tshirtlerde yaşayan bir karikatür olarak kaldı.

Galatasaray yönetimi çok zayıf argümanlar ile kendi Van Golü Canavarını yaratıp takımın maça çıkmasına izin vermedi. Son maça çıkamayan tüm basketbolcular yaşamlarının sonuna kadar gece rüyalarında o maça çıkacaklar. Bu tercihin hatası gün geçtikçe anlaşılacak. Çünkü gölde canavar yok !

Galatasaray'ın sahaya çıkmaması Fenerbahçe'nin şampiyonluğunun değerini düşürmez, Galatasaray'ın ikinciliğinin değerini yükseltmez.

Son olarak, Fenerbahçe ve Galatasaray için birbirlerini yenmenin mutluluğu aslında diğerinin büyüklüğünde yatar ve bu yorgun rekabetin mazisinde bir tarih yatar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder